Gearchiveerde informatie Tandem project

Project gestold verlangen – erstarrte Sehnsucht

Hieronder leggen we dit project uit. Maar eerst:

Boek Gestold verlangen – Geronnene Sehnsucht

Book Gestold verlangen – Geronnene Sehnsucht

In het kader van taNDem-art verbinding 2020/2021 thema paradijs werken we aan het project “gestold verlangen – erstarrte Sehnsucht”.

We onderzoeken en verzamelen verbeeldingen van het paradijs
en aanverwante idealen in de musea, collecties en archieven van de EUREGIO Gronau-Enschede. Dit kunnen schilderijen, foto’s, sculpturen, reliëfs, of installaties zijn. Religieuze of seculiere voorstellingen van verlangen.

Uitleg over ons project

Het paradijs als gesloten, ideale plek voor eeuwig geluk en welzijn heeft hekken en muren nodig. Alleen het contrast met de buitenwereld laat het paradijs in zijn volle pracht en praal verschijnen en benadrukt zijn anders-zijn. In vroegere eeuwen beloofden de grote monotheïstische religies (jodendom, christendom, islam) de gelovigen het paradijs na de dood. Vandaag de dag creëren we paradijzen voor onszelf, met of zonder religieuze ideeën, in het hier en nu.

Is de grens naar het paradijs in de moderne tijd verdwenen? Het lijkt wel of het paradijs is verschoven van het hiernamaals naar deze wereld.
En: verliezen we onze idealen als we ze bereiken, zodat we iets anders of altijd meer willen?

We maken een rondgang door de paradijselijke ideeën en voorstellingen in het culturele erfgoed van onze regio, de EUREGIO: Welke historische en hedendaagse beelden zijn er te vinden in het gemeenschappelijke culturele erfgoed? Veranderen de beelden van het paradijs in de loop van de geschiedenis? Op deze manier zoeken we ook naar de elementen die een samenleving vormen en haar haar identiteit geven.

De verzamelde en gecureerde beelden worden samengevoegd in een installatie, deze wordt op verschillende locaties in de Euregio geëxposeerd.

Voor vragen en informatie! Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Tandemteam
Alexandra Bloch, Pfister Münster D
ab@alexandra-bloch.de

Alexandra Meerdink, Winterswijk NL
info@alexandrameerdink.nl
+31 6 2026 0313

Wilt u meedoen?

Dat kan! Wij nodigen u hartelijk uit deel te nemen aan ons project.
In deze bijzondere tijd waarin we in vele opzichten letterlijk pas op de plaats hebben moeten maken, hebben we misschien kunnen reflecteren, waar staan wij nu in de wereld?
Om te participeren in ons project vragen wij van u een verbeelding van uw idealen, verlangens en ideeën te maken.

Deze verbeeldingen opgeslagen als foto (van foto, kunstwerk, landschap, stilleven of collages) stuurt u digitaal naar ons.
Na zorgvuldige selectie kunnen we deze opnemen in het “ Paradijs project“ en worden verwerkt in de expositie in Nederland en Duitsland, en de digitale reisgids.

Laat Uw fantasie de vrije loop, wij hopen een scala aan hedendaagse verbeeldingen van verlangens en idealen te ontvangen. Welke inzicht geven op onze huidige visie van ” Het Paradijs”.
Bijv.: Een schone wereld, vrede, etc… Dit kan echter ook heel klein zijn, heel persoonlijk.

Praktisch

  • Uw foto wordt opgeslagen in JPG of PNG.
  • Minimale grote 1.536 x 2.056 – maximale 2.240 x 3.360 pixels
  • Sluitingsdatum inzenden: 30 september 2020
  • Per e-mail met kleine toelichting, max. 2 zinnen

Bij vragen graag per e-mail.