Biodiversiteit of…

Het kinetisch kunstwerk laat zien wat er over kan blijven van onze plantenwereld na het verlies van biodiversiteit. Een protest tegen de handel en wandel van multinationale biotechnologie- en landbouwgif bedrijven zoals Monsanto. Een waarschuwing die we niet in de wind mogen slaan.

De geschiedenis van Monsanto hangt van controverses aan elkaar. Na de productie van chemische wapens heeft het zich op de landbouw gericht, door middel van het produceren van herbiciden en hiertegen resistente genetisch gemodificeerde planten. Monsanto krijgt steeds meer controle over de landbouw door middel van het patenteren van genetische eigenschappen en een onophoudelijke stroom van rechtszaken tegen boeren (het bedrijf heeft tegenwoordig meer advocaten in dienst dan onderzoekers), en daarnaast de actieve overname van zaadbedrijven, waaronder alle grote zaadveredelaars in Nederland.

Mede daarom wordt de wet nu de “Monsanto Protection Act” genoemd

In de Verenigde Staten, is recentelijk een wet aangenomen die onder andere Monsanto immuun maakt voor een gerechtelijk verbod op de verkoop en productie van genetisch gemanipuleerde zaden. Dit is mede mogelijk gemaakt door de sterke lobby van de biotechnologie industrie en versterkt hun gerechtelijke positie aanzienlijk. Mede daarom wordt de wet nu de “Monsanto Protection Act” genoemd door haar tegenstanders. Deze ontwikkelingen worden door critici en activisten gezien als de uitdijende macht van het bedrijfsleven over essentiĆ«le menselijke behoeftes zoals het recht op voedselgezondheid en autonomie. Deze rechten komen in gevaar door deze greep naar macht van bedrijven zoals Monsanto.

After Monsanto 2020
Glas en staal 2013

Alexandra Meerdink
info@oorspronkelijk.eu